ΔΝΤ: Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συζητήσεις.

 

«Επομένως, το θέμα για την ελάφρυνση του χρέους είναι το ζήτημα που παραμένει προς επίλυση. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαφορές έχουν μειωθεί, αλλά υπάρχουν ορισμένες διαφορές που παραμένουν και πρέπει να επιλυθούν. Αυτό θα έπρεπε να γίνει, όπως ανέφερε ο Πολ (Τόμσεν), ίσως πριν από χθες», τόνισε ο κ. Ράις απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα δύο σκέλη του προγράμματος, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και πως πλέον απομένει να ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους.

 

«Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε έγκριση του προγράμματος επί της αρχής. Η ενεργοποίηση του εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις, όπου έχουμε σημειώσει πολύ καλή πρόοδο, και το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ έχει θέσει αυτό το ζήτημα ξεκάθαρα στο τραπέζι σχετικά με το τι πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα για την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

 

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτό, ο κ. Ράις εξήγησε πως οι αποφάσεις του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας καθίστανται ιδιαίτερα κρίσιμες.

 

«Ο χρόνος τελειώνει και ο Πολ (Τόμσεν) ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα είναι πολύ σημαντική. Συνεπώς, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια επιτυχή κατάληξη, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

 

Σύμφωνα με το κ. Ράις η ενεργοποίηση του προγράμματος και η συμμετοχή του ΔΝΤ θα αποτελεί εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία. «Η συμμετοχή μας σημαίνει εξ ορισμού ότι θα έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος. Αυτό θα είναι σημαντικό. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και πιστεύουμε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

 

Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε πως το Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η μεταπρογραμματική εποπτεία είναι μια προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλες τις χώρες που έχουν συμμετάσχει σε πρόγραμμα. «Δεν είχαμε χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα από το 2014. Επομένως, εδώ και αρκετά χρόνια το ΔΝΤ δεν έχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Συμμετέχουμε στις συζητήσεις… θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό. Θα υπάρχει παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, όπου είχαμε ένα πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ή η Κύπρος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί